B I O

TeeaIMG

 


After being born in a beautiful and edgy small town Heinola, Finland, Teea Aarnio has since lived in many different cities and countries.

Teea started playing classical violin when she was 6, and has graduated from Helsinki Pop & Jazz Conservatory, voice as her main instrument. She has performed with alternative rock bands, jazz & avantgarde music ensembles, as a solo artist, worked as a songwriter and she is one of the vocalists in Helsinki Soundpainting Ensemble. She has collaborated with visual artist Marita Liulia.

Teea Aarnio has a strong background in dance and theatre but during last years she has taken a more determined route with music. She’s currently focusing on her collaboration with music producer Jukka Backlund; debut album has been in the works for over a year. Backlund and Aarnio have been working on music that combines Finnish traditional acoustic music with jazz and rhytm music. Songs are mainly in Finnish but also in Swedish and in Northern Sami. All the album material has now been recorded and in addition to Aarnio and Backlund also f. ex. Timo Kiiskinen and Niillas Holmberg have been involved in the songwriting. Album will be published during year 2019.


Synnyttyään kauniiseen ja särmikkääseen pieneen kaupunkiin, Heinolaan, Teea Aarnio on sittemmin asunut monissa eri kaupungeissa ja eri maissa.

Teea aloitti klassisen viulun opinnot 6 vuoden iässä ja on valmistunut Helsingin Pop & Jazz Konservatoriosta laulu pääaineenaan. Hän on esiintynyt alternativerock -yhtyeiden kanssa, jazz & avantgarde ensembleissä, keikkaillut sooloartistina, työskennellyt lauluntekijänä ja on yksi Helsinki Soundpainting Ensemblen laulajista. Hän on tehnyt yhteistyötä multimediataiteilija Marita Liulian kanssa.

Teealla on vahva tanssi-, sekä teatteritausta, mutta viime vuodet hän on suuntautunut määrätietoisemmin musiikkiin. Jo yli vuoden verran hän on työstänyt debyyttialbumiaan musiikkituottaja Jukka Backlundin kanssa. Backlund ja Aarnio ovat luoneet musiikkia, jossa yhdistyy suomalainen akustinen kansanmusiikki, sekä jazz ja rytmimusiikki. Kappaleet ovat pääosin suomeksi, mutta myös ruotsiksi, sekä pohjoissaameksi. Albumimateriaali on nyt äänitetty ja laulunteossa ovat olleet osallisina Aarnion ja Backlundin lisäksi mm. Timo Kiiskinen, sekä Niillas Holmberg. Albumi julkaistaan 2019.